Κυριακή 30 Μαΐου 2010



ΤΟΝΟΣΑΛΑΤΑ
Καλησπερα ,φιλοι μου.
Ηρθε το καλοκαιρακι με ηλιο και αερακι.Η θερμοκρασια ανεβαινει με γρηγορους ρυθμους.Σημερα ,στην πολη μας εφτασε μεχρι και 30 βαθμους.Ετσι,αφηνουμε τα βαρια φαγητα και ετοιμαζουμε κατι νοστιμο ,δροσιστικο και ελαφρυ φαγητο.Γιατι πρεπει να προσεχουμε και την διατροφη μας,αλλα,και τα κιλα μας,στην παραλια θα αρχησουμε να βγαινουμε η μερικοι απο σας ηδη κανατε και τα πρωτα μπανια σας.
Παμε μαζι να κανουμε μια ωραια καλοκαιρινη τονοσαλατα?
Φυγαμε.
ΥΛΙΚΑ
  • 1/2 μαρουλι ψιλοκομμενο
  • 2-3 φρεσκα κρεμμυδακια
  • 1/2 ματσακι ανηθο
  • 1 πρασινη πιπερια ψιλοκομμενη
  • 5-6 αγγουρακια
  • 2 αυγα κομμενα και βρασμενα στα τεσσερα
  • 2 κονσερβες τονου

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΣ

  • 1 μικρο βαζακι μαγιονεζα
  • 2 κ.σ κετσαπ
  • 1 κ.γ μουσταρδα
  • 1 κ.σ μηλοξυδο η μπαλσαμικο λευκο.
  • 2-3 κ.σ ελαιολαδο
  • αλατι,πιπερι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατευουμε ολα τα υλικα και τα βαζουμε σε μια πιατελα.Τριβουμε το τονο απο πανω και ριχνουμε τα αυγα.Χτυπαμε τα υλικα για την σαλτσα στο μπλεντερ καλα μεχρι να ομογενοποιηθουν.Περιχυνουμε την σαλτσα πανω στα λαχανικα και τονο και σερβιρουμε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΚΑΛΗΜΕΡΑ
Φιλοι μου καλημερα,σημερα μολις ξυπνησα ειδα οτι ο καιρος ειναι καταπληκτικος και σκεφτομαι τι να μαγειρεψω.Εχω συνδυασει δυο φαγητα καλοκαιρινα στο μυαλο μου,το ενα ειναι τα σαρμαδακια και το αλλο ειναι τα γεμιστα.
Καθησα στο μπαλκονακι μου ειδα τα e-mail μου και η θερμοκρασια να ανεβαινει στους 27 βαθμους ,δεν εκατσα και πολυ να σκεφτω ,τελικα αποφασισα παιδια θα κανω γεμιστα.Εσεις ειστε ετοιμη να παμε στην κουζινα παρεα,ναι .
Ε,φυγαμε λοιπον.

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΠΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 3 μεγαλες ωριμες ντοματες
  • 3 μεγαλες πρασινες πιπεριες
  • 250 γρ. κιμα μοσχαρισιο
  • 3/4 τσαγιου ρυζι καρολινα
  • 1 μικρο ξερο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
  • 2 κουταλιες μαιντανο ψιλοκομμενο
  • αλατι,πιπερι
  • 3 κουταλιες και 1/2 τσαγιου ελαιολαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλενετε τα λαχανικα.Ανοιγετε μια μια τις ντοματες και τις αδειαζετε με προσοχη.Ανοιγετε και τις πιπεριες και πετατε τους σπορους.Απο τις ντοματες κρατατε το περιοχομανο και το χτυπατε στο μπλεντερ.Ζεσταινετε τις 3 κουταλιες ελαιολαδο σε τηγανι και ροδιζετε το κιμα μαζι με το κρεμμυδι.Προσθετετε το ρυζι,το γυριζετε για ενα λεπτο περιπου και προσθετετε και 1,5 φλιτζανι ζεστο νερο,αλατι ,πιπερι και σιγομαγειρευετε να μαλακωσει αρκετα το ρυζι.Απομακρυνετε απο την φωτια και προσθετετε το μαιντανο.Μειραζετε το μειγμα στα λαχανικα και τα τοποθετειτε σε ταψι.Περιχυνετε το υπολοιπο ελαιολαδο ,αλατοπιπερωνετε και ψηνετε στους 185 βαθμους για 50 λεπτα περιπου.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ.

ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ.


Τρίτη 25 Μαΐου 2010


ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ

Καλα τρωμε και πινουμε ιδιαιτερα τωρα που καλοκαιριαζει αλλα θα πρεπει να γνωριζουμε ποιες ειναι αυτες οι τροφες που μας πειραζουν το σωμας και κυριως αυτες που μας δημιουργουν τροφικη δυσανεξια
Τι ειναι ομως τροφικη δυσανεξια.
Τροφικη δυσανεξια χαρακτηριζετε γενικα καθε ανωμαλη αντιδραση του οργανισμου σε ενα χημικο η τοξικο ερεθισμα,το οποιο προκαλειται με την καταναλωση καποιας τροφης η συστατικου της,επισης η αδυναμια καταναλωσης τροφης,απορροφησης, αφομοιωσης και μεταβολισμου της.
Η αντιδραση αυτη εχει ως αποτελεσμα την ενεργοποιηση αμυντικων μηχανισμων του οργανισμου για να αντιμετωπιση αυτη την τροφη.
Πιοι ειναι οι παραγοντες που προκαλουν την τροφικη δυσανεξια.
  1. Συγχρονος τροπος ζωης
  2. Καινουργιες -εξωτικες τροφες
  3. Νεες προσθετες χημικες -τοξικες ουσιες
  4. Μολυνση υδατων και περιβαλλοντος
  5. Ελειψη διαφορων ενζυμων του οργανισμου μας
  6. Μονοτονη ζωη

Πως ελεγχεται η τροφικη δυσανεξια.

Η τροφικη δυσανεξια ελεγχεται τρογωντας υγιεινα και τροφες της καθε εποχης οπως

  1. Γαλακτομικα
  2. Ψαρικα
  3. Φρουτα
  4. Δημητριακα
  5. Βοτανα
  6. Κρεατικα-γαλοπουλα,κουνελι,κοτοπουλο
  7. Λχανικα.

ΤΡΩΤΕ ΥΓΙΕΙΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ.

ΧΤΑΠΟΔΟΠΙΛΑΦΟ
ΥΛΙΚΑ
  • 1 χταποδι
  • 4-5 ντοματες
  • 1 βαθυ πιατο ρυζι
  • 1 μικρο κρεμμυδι
  • 1 φλ. ελαιολαδο
  • αλατι,πιπερι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαριζουμε και πλενουμε το χταποδι.Το βραζουμε σε νερο μεχρι να πιρουνιαζεται και να εχει ψηθει.Το σουρωνουμε και το κοβουμε σε μικρα κομματια.Ετοιμαζουμε το πιλαφι.Βαζουμε το ελαιολαδο και το κρεμμυδι και το τσιγαριζουμε,ριχνουμε τις ντοματες.Μολις αρχισει και βραζει το μειγμα ριχνουμε και το ρυζι.Λιγο πρινψηθει το ρυζι ριχνουμε και το χταποδι ωστε να δεσει με ολα τα υπολοιπα υλικα.Το φαγητο μας ειναι ετοιμο.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΤΙΤΥΧΙΑ.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΤΑΞΙΔΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ


ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ
Σημερα εχουμε 25 του μηνος ,φευγει και αυτος μο μηνας,οπως ολα δειχνουν ο καιρος σημερα θα ειναι εξαιρετικος και η θερμοκρασια θα κυμανθει μεχρι τους 26 βαθμους.
Φυσικα εχουμε καλη διαθεση και ορεξη για ταξιδια,εχω μια ιδεα να παμε μια βολτα μεχρι την ομορφη πατμο να μαγειραψουμε,ετσι για να μπαινουμε και στην ατμοσφαιρα του καλοκαιριου.
Ειστε ετοιμοι,φυγαμε λοιπον,........
Βρισκομαστε στο υπεροχο νησι μας την Πατμο με τις υπεροχες παραλιες του και τα υπεροχα γαλανοασπρα αρχοντικα του,η διαθεση φοβερη και φυσικα σαγηνευεσαι μπροστα στα καστρα αυτου του νησιου.Λεω να παω να κανω μια βουτια στην ομορφη γαλαζια και πεντακαθαρη βουτια,και αφου πλατσουρισα μου μυρισε ενα υπεροχο χταποδοπιλαφο.
Το δοκιμασα και ειναι αδυνατον να μην σας πω την συνταγη,που ειναι πανευκολη
Πμε λοιπον να μαγειρεψουμε.....



ΚΑΛΗΜΕΡΑ



Σημερα ειναι του Αγιου Πνευματος και η παγκοσμια μερα των ωκεανων.Πρεπει να γνωριζουμε οτι πανω απο το 75% των ψαριων αυτων των ωκεανων,κινδυνευει απο την εντατικη αλιεια να εξαφανιστει.Aυτα γιορταζουμε σημερα.



Απο την αλλη ο καιρος αρχισε επιτελους να καλυτερευει και η θερμοκρασια να ανεβαινει και να κυμαινετε στους 22 βαθμους κελσιου.



Εγω ,βρισκομαι σημερα στην θεσσαλονικη και φυσικα θελω να φτιαξω ενα θεσσαλονικιοτικο καλοκαιρινο φαγητο.Ναι, μου ηρθε στο μυαλο ενα μυρωδατο φαγητο με θαλασσινα και δεν ειναι αλλο απο το μυδοπιλαφο.τα μυρωδικα ειναι μοναδικα και το σπιτι σας θα μοσχομυρισει φανταστικα.



Ας μαγειρεψουμε λοιπο....

ΥΛΙΚΑ
  • 500gr κατεψυγμενα μυδια
  • 1 ντοματακι σαλτσα
  • 1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο
  • 1/2 μαιντανο ψιλοκομμενο
  • 1 φλιτζανι λευκο κρασι
  • 2 σκελιδες ψιλοκομμενο σκορδο
  • 2 φλιτζανια ρυζι καρολινα

1/2 φλιτζανι ελαιολαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλενουμε και καθαριζουμε τα μυδια.Ζεσταινουμετο ελαιολαδο και σοταρουμε το σκορδο και το κρεμμυδι.Προσθετουμε ολα τα υπολοιπα υλικα μαζι με τα μυδια και ριχνουμε και 2 ποτηρια ζεστο νερο. Σιγοβραζουμε για 1/2 ωρα σε μισοσκεπασμενη κατσαρολα και σερβιρουμε.Γαρνιρουμε με το μαιντανο.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ........


Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΜΥΡΟΔΑΤΟΣ ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλο γαυροι
  • ριγανη
  • 2 λεμονια

1 φλι. καφε λαδακι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

πλενουμε και καθαριζουμε τους γατρους πολυ καλα τους βαζουμε σε ενα ταψι βαθυ,ριχνουμε νερο μεχρι ν α τους σκεπασουμε (προσοχη οχι να κολυμπανε στο νερο).επεια ριχνουμε το λαδι ,ριγανη και στιβουμε τα λεμονια.αφηνουμε τα ψαρακια στο φουρνο ενα 20 λεπτο στους 180 βαθμους.ειναι ετοιμο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Μια κυριακη στο χωριο με τα αγαπημενα σου προσωπα και το καιρο συμμαχο σου ειναι α απολυτη ευτυχια ,στρωστε το τραπεζι βαλτε ουζομεζεδες και απολαυστε την φυση .ενα ουζακι ειναι αυτη την εποχη οτι το καλυτερο.μετα μια βολτα και ενα παγωτο παραδοσικο του χωριου η ενα καρπουζακι και το μεσημεριανο γλεντι ολοκληρωθηκε.καλα περασαμε και καλα ηπιαμε.Ενας υπνακος ειναι οτι πρεπει τωρα.τα λεμε.